Branche nieuws

Ollongren laat motie VVD voor uitstel verduurzamings-plicht EU, links liggen

Demissionair minister Kajsa Ollongren heeft een motie van VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis naast zich neergelegd. In de motie vraagt het Kamerlid om uitstel van de EU-verplichting de woningmarkt verder te verduurzamen.

Twee keer diende Koerhuis een motie in, de laatste vorige week. In de motie vraagt hij de demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de EU-duurzaamheidseisen aan woningen en kantoren die ‘ingrijpend worden gerenoveerd’, te schrappen. De eisen kunnen betekenen dat wie het dak vervangt, zonnepanelen moet plaatsen. Beide moties nam de Tweede Kamer aan met een meerderheid van stemmen. Naast de VVD stemden kleinere rechtse partijen en de SP voor de motie. CDA, ChristenUnie en D66, de partijen waarmee de VVD nu formeert, stemden tegen.


Kadaster-onderzoek: koophuis voor steeds minder mensen bereikbaar


Een huishouden met een gezamenlijk jaarinkomen van € 35.000 of minder kan nauwelijks nog een huis kopen. Ook met een inkomen tot € 60.000 is nog maar een op de drie koopwoningen betaalbaar.


Dat stelt het Kadaster op basis van onderzoek. Het Kadaster keek naar cijfers over de woningmarkt in de jaren 2017 tot en met 2021. Daaruit komt naar voren dat een koopwoning voor steeds minder mensen bereikbaar wordt.Het biedlogboek gaat de problemen niet verhelpen


De brief van minister Ollongren van 9 november spreekt over een biedlogboek als eerste stap tegen wanpraktijken. Het biedlogboek is een prima tool, maar is hier geen middel tegen. Waarom niet?
Boete bij ontbreken geldig energielabel omhoog van
€ 170 naar € 435


Sinds 1 november betaalt een woningeigenaar een fors hogere boete als zijn woning bij verkoop of oplevering niet beschikt over een geldig energielabel: € 435 in plaats van € 170.


Dit staat in de nieuwe beleidsregel die per 1 november van kracht is. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is namens Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van energielabels. Wanneer een bedrijf de fout ingaat, volgt een boete van € 870 (was € 340).


De ILT legt het boetebedrag vast in een nieuwe beleidsregeldie per 1 november 2021 in de Staatscourant staat.