Ollongren laat motie VVD voor uitstel verduurzamingsplicht EU, links liggen

Demissionair minister Kajsa Ollongren heeft een motie van VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis naast zich neergelegd. In de motie vraagt het Kamerlid om uitstel van de EU-verplichting de woningmarkt verder te verduurzamen.

Twee keer diende Koerhuis een motie in, de laatste vorige week. In de motie vraagt hij de demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de EU-duurzaamheidseisen aan woningen en kantoren die ‘ingrijpend worden gerenoveerd’, te schrappen. De eisen kunnen betekenen dat wie het dak vervangt, zonnepanelen moet plaatsen. Beide moties nam de Tweede Kamer aan met een meerderheid van stemmen. Naast de VVD stemden kleinere rechtse partijen en de SP voor de motie. CDA, ChristenUnie en D66, de partijen waarmee de VVD nu formeert, stemden tegen.

Ollongren: ‘Ik heb geen keuzevrijheid’

Het is ongebruikelijk dat ministers aangenomen moties niet uitvoeren, maar Ollongren kan niet anders dan de EU-regels invoeren, zei ze vorige week tijdens een Kamerdebat. “Ik heb daar geen keuzevrijheid in. We moeten het implementeren.” Volgens de minister is de EU al een inbreukprocedure gestart tegen Nederland vanwege de verlate invoering, een eerste stap richting een boete voor het niet uitvoeren van EU-afspraken.

Eigenlijk had Nederland de nieuwe EU-wetgeving afgelopen zomer moeten invoeren, maar de VVD is er faliekant op tegen woningbezitters groene eisen op te leggen. “Huiseigenaren stimuleren tot verduurzaming is belangrijk, maar verplichten is niet wat we in het Klimaatakkoord hebben afgesproken”, zegt VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis tegenover het FD. Koerhuis meent dat de minister de EU-wetgeving ook zo kan interpreteren dat een verplichting niet noodzakelijk is.

CO2-uitstoot moet omlaag

De Europese Commissie legt strenge milieueisen op bij renovaties om de CO₂-uitstoot van woningen en kantoren terug te dringen. Het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming en stroom in huis moet omlaag om klimaatverandering tegen te gaan, vindt de Commissie. In Nederland stootten alle gebouwen in 2020 ruim 20 miljoen ton CO₂ uit, 13% van de totale broeikasgasuitstoot dat jaar, blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Extra kosten voor huizenbezitters

De nieuwe EU-wetgeving is een ‘verplichting voor lidstaten om een hoeveelheid hernieuwbare energie voor te schrijven bij een ingrijpende renovatie’, schreef verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66) vlak voor de zomer aan de Tweede Kamer. De kwestie kreeg tot vorige week, toen de minister erover sprak met Kamerleden, weinig aandacht.

De regels uit Europa komen erop neer dat wie straks zijn dak en cv-ketel vervangt, zonnepanelen moet plaatsen. Een warmtepomp of biomassaketel voldoet ook, aldus Ollongren. Huizenbezitters kunnen daardoor met extra kosten worden geconfronteerd. Een investering in twaalf zonnepanelen is ongeveer €4000 en een warmtepomp kost al snel €10.000. Bij duurzame systemen zakt vaak wel de energierekening van burgers.

‘Ingrijpende renovatie’

Het venijn van de wetgeving zit in wat een ‘ingrijpende renovatie’ is en wat niet. Volgens de minister is verduurzaming verplicht indien ‘25% van de gebouwschil wordt vernieuwd en de verwarmings- of koelinstallatie wordt vervangen’. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn als een huizenbezitter dak of gevel en minstens één derde van de verwarmingsradiatoren vervangt.

De nieuwe groene eisen gelden in de meeste gevallen voor verbouwingen waarbij een huis tijdelijk niet bewoonbaar is en waarvoor een vergunning nodig is. Het gaat nu naar schatting om slechts 50 tot 250 verbouwingen per jaar, maar de kans bestaat dat dit het begin is van meer dwingende duurzaamheidsmaatregelen voor huizenbezitters vanuit Europa.

Voor nieuwbouw voerde de EU al eerder strenge milieueisen in, zoals goede isolatie.


Bron: Vastgoedactueel